Predelne stene - Zbašnik-Senegačnik, Martina (AR. Arhitektura, raziskave, 2005)
Predelne stene v zgradbi ločujejo prostore, njihove ostale funkcije pa so še nosilnost, zvočna, požarna in toplotna zaščita, tesnost, hkrati pa nudijo tudi psihološko ugodje. V zgodovini so bile največ v uporabi stene iz zidakov in blokov, ki so povezani med seboj z malto. Prvo monolitno konstrukcijo predstavlja butana stena iz ilovice, pojav betona pa je število monolitnih sten bistveno razširil. Sredi 20. stol. je težnja po hitremu prilagajanju tlorisne zasnove zgradbe trenutnim potrebam in razvoj serijske proizvodnje pripeljal do izdelave tipskih predelnih sten z enotnimi moduli, ki so omogočali variacije različnih postavitev. Stene so postale lahke, enostavne za vgradnjo, pa tudi hitro demontažo. V zadnjih desetletjih so se predvsem sistemi neprosojnih predelnih sten racionalizirali do te mere, da so si postali zelo podobni. Izbira različnih oblog, ki je bila do nedavnega na voljo, se je skrčila na uporabo mavčno-kartonskih plošč. Unikatno oblikovanje in izdelava sta seveda iz te trditve izvzeti. Večji spekter izbire nudijo sistemi prosojnih predelnih sten s pestro izbiro stekel in površinskih obdelav. V raziskovalni nalogi so podrobneje obdelane funkcije predelnih sten,njihova zvočna in protipožarna zaščita. Predelne stene so sistemizirane v pregledne sheme. Posamezni termini so obdelani v obliki glosarja.
Keywords: predelne stene; zvočna zaščita; požarna zaščita; raziskave