Poznavanje motenj požiranja pri srednjih medicinskih sestrah in zdravstvenih tehnikih v programih rehabilitacije in dolgotrajne oskrbe - Ogrin, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Diagnostika in obravnava oseb z motnjami požiranja poteka v okviru multidisciplinarnega tima, katerega pomemben član so srednje medicinske sestre oziroma tehniki zdravstvene nege. Njihova vloga se prične pri zgodnjem prepoznavanju motenj požiranja ob sprejemu bolnika v programe rehabilitacije. Njihovo strokovno ravnanje in znanje o specifičnih potrebah osebe z motnjami požiranja pomembno prispeva k celostni oceni in obravnavi motnje znotraj negovalnih in rehabilitacijskih ustanov. V raziskavi smo želeli ugotoviti, kakšno je poznavanje motenj požiranja in specifičnih postopkov hranjenja skozi usta pri srednjih medicinskih sestrah in tehnikih zdravstvene nege, ki se pri svojem delu vsakodnevno srečujejo z osebami z motnjami požiranja. Metode: V raziskavo smo vključili 35 srednjih medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege, 18 zaposlenih na Univerzitetnem inštitutu za rehabilitacijo - Soča, 17 pa v Varstveno delovnem centru v Ljubljani. Za ocenjevanje obsega znanja o motnjah požiranja smo z dovoljenjem avtorice Alexandre Ameen uporabili vprašalnik za ocenjevanje veščin hranjenja (angl. Feeding Skills Questionnaire), ki smo ga prevedli in prilagodili za uporabo v našem okolju. Rezultati: Analiza zbranih podatkov je pokazala vrzeli v poznavanju težav pri hranjenju in požiranju ter poznavanju specifičnih postopkov, ki jih je potrebno izvesti pred hranjenjem osebe s takšnimi težavami in med njim. Slabše poznavanje teh področij so izkazali zaposleni v Varstveno delovnem centru. Zaključek: Raziskava, ki je bila sicer narejena na majhnem vzorcu, je pokazala tako dobra kot šibka področja v poznavanju motnje požiranja in specifičnih postopkov hranjenja. Rezultati nam bodo pomagali pri izbiri ustreznih vsebin za pripravo nadaljnjih izobraževanj za zdravstvene tehnike s področja obravnave motenj požiranja.
Keywords: Deglutition Disorders; dolgotrajna oskrba; feeding; hranjenje; long-term care; motnje požiranja; nursing care; rehabilitacija; rehabilitation; swallowing disorders; vocational rehabilitation; zdravstvena nega