Career aspirations of Slovenian ninth graders - Ploj Virtič, Mateja (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
V raziskavi smo preučevali poklicne želje slovenskih devetošolcev in analizirali, kako nanje vplivajo osebni dejavniki ter njihov odnos do tehničnih poklicev. Rezultati regresijskih analiz na vzorcu 779 učencev so pokazali, da je zanimanje za delo na prostem pomemben napovednik poklicnih želja v tehničnih poklicih na vseh ravneh izobrazbe. Fizična zahtevnost pozitivno vpliva na izbiro tehničnih poklicev s srednješolsko ali z osnovnošolsko izobrazbo, medtem ko intelektualna zahtevnost in zaposlitvene možnosti spodbujajo zanimanje za tehnične poklice z univerzitetno izobrazbo. Pozitivno dojemanje tehničnih poklicev kot zanimivih je ključni dejavnik za vse ravni izobrazbe. Rezultati poudarjajo pomen spodbujanja zanimanja za tehnične poklice.
Keywords: attitudes towards engineering professions; career aspirations; engineering professions; inclusion; ninth grade students; odnos do tehniških poklicev; osebni dejavniki vplivanja na poklicne želje; personal factors influencing career choice; poklicne želje; tehnični poklici; učenci devetega razreda