Potencialna uporaba bakteriofagov za bakterijsko dekontaminacijo - Krmelj, Lana (Koraki v znanost, 2019)
Namen raziskave je bil izolirati bakteriofage bakterij Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus iz odpadnih vod, pridobljenih iz okoliških čistilnih naprav. Omenjeni bakteriji sta pogosti povzročiteljici bolnišničnih okužb in odporni na številne antibiotike ter razkužila, zato smo z raziskavo želeli ugotoviti, ali lahko uspešno izolirane bakteriofage dovolj namnožimo, da so uporabni za vsaj delno dekontaminacijo tekstila in steklenih površin, predhodno umetno kontaminiranih z bakterijama. Za izolacijo bakteriofagov smo uporabili metodo plakov. Izolacija je bila uspešnejša pri fagih bakterije P. aeruginosa. S stranskim poskusom na selektivnih gojiščih smo preverjali prisotnost izbranih bakterij v vtočnih in iztočnih vzorcih odpadne vode. Ugotovili smo, da bakterije S. aureus v vtočnih vzorcih ni ali pa je prisotna v zelo nizkih koncentracijah pod mejo detekcije, kar je pojasnilo neuspešno izolacijo njenih fagov. Uspešno izolirane bakteriofage smo namnožili in nato preverili, ali lahko s fagnimi pripravki dekontaminiramo tekstil in krovna stekelca, pri čemer smo uporabili metodo štetja bakterijskih kolonij in število izrazili kot CFU/mL (število enot, ki tvorijo kolonije). Število bakterij smo uspeli zreducirati za 1,5 do 2log, kar dokazuje, da so fagni pripravki uporabni za vsaj delno dekontaminacijo in bi jih lahko potencialno uporabljali kot razkužilna sredstva.
Keywords: antibiotična rezistenca; bakteriofagi; dekontaminacija; fagni pripravki; medicina