The use of SEM/EDS method in mineralogical analysis of ordinary chondritic meteorite - Miler, Miloš (Geologija, 2009)
Cilj študije je bil oceniti možnost uporabe vrstičnega elektronskega mikroskopa z energijsko disperzijsko spektroskopijo rentgenskih žarkov (SEM/EDS) za določitev mineralnih faz po njihovi stehiometriji in oceno mineralne sestave navadnega hondritnega meteorita. Za raziskavo je bil uporabljen navaden hondritni meteorit tipa H3 Abbott. SEM/EDS omogoča prepoznavanje in opredelitev mineralnih faz, katerih velikost je pod ločljivostjo optičnega mikroskopa. Položaj mineralnih faz v hondrulah in medzrnski osnovi je bil določen v načinu povratno sipanih elektronov (BSE). Mineralna sestava je bila ocenjena iz atomskih razmerij sestavnih elementov, pridobljenih z EDS analizo. SEM/EDS analize mineralnih faz so pokazale, da meteorit Abbott sestavljajo (Fe, Ni)-zlitina kamacit, Fe-sulfid troilitoziromapirotin, kromit, Mg-olivin, ortopiroksen broncit ali hipersten, klinopiroksen Al-diopsid, kisli plagioklaz oligoklaz, akcesorni mineral klorapatit in sekundarni minerali Fe-hidroksidi (goethit ali lepidokrokit). Rezultati semi-kvantitativnih analiz so pokazali, da se večina analiziranih mineralnih faz dobro ujema s stehiometričnimi minerali z manjšimi odstopanji kisika od stehiometričnih razmerij. Primerjava med mineralnimi fazami v hondrulah in medzrnski osnovi ni pokazala bistvenih razlik v elementarni sestavi. Razlike v kemični sestavi med minerali v medzrnski osnovi in hondrulah so lahko tako majhne, da jih ni možno ugotoviti s SEM/EDS. Za pravilno interpretacijo nastanka hondrita je zato pomembno poznavanje zmogljivosti SEM/EDS.
Keywords: meteorji; mineral; minerali; sestava; stehiometrija