Preventivni protidopinški programi v Sloveniji - Makuc, Nina (Šport (Ljubljana), 2020)
Nedavni dopinški primeri pri nas in v tujini pričajo o tem, da doping postaja problem celotne družbe, ne le vrhunskih športnikov. Preventivni protidopinški programi morajo biti ravno zaradi tega zasnovani čim širše, da v določenih fazah vključujejo tudi celotno populacijo, ne le perspektivnih in vrhunskih športnikov. Preko osnovnih vrednot v športu lahko mlade že v zgodnjem otroštvu naučimo pomena fair-play-a, poštenosti, spoštovanja pravil itd., kar jim bo kasneje v življenju prav gotovo prišlo prav ne glede na to, ali se bodo s športom ukvarjali na tekmovalnem ali rekreativnem nivoju. Slovenci prav gotovo sodimo med "športne" narode, zato je še toliko pomembneje, da na nacionalnem nivoju izvajamo dolgoročni, dobro zasnovan, preventivni program za šport brez dopinga. Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) v zadnjih letih daje velik poudarek preventivnim programom, v katere poleg športnikov vključujejo tako osnovnošolce kot tudi rekreativne športnike in celotno športno javnost. Rezultati njihovega delovanja bodo najverjetneje vidni šele po daljšem časovnem obdobju rednega izvajanja sistemsko zasnovanega programa, a upamo si trditi, da korak za korakom SLOADO skupaj z Olimpijskem komitejem Slovenije in Nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami ustvarja generacijo slovenskih športnikov, ki na svoji športni poti ne bo uporabljala v športu prepovedanih snovi.
Keywords: antidoping; anti-doping; awareness-raising; doping; education; informiranje; izobraževanje; ozaveščanje; sharing information; Slovenian Anti-Doping Organisation; Slovenska antidoping organizacija; šport; values; vrednote