Überlegungen zum Wortbildungspotenzial des Lexems frisch im deutschen - Čuden, Darko (Linguistica (Ljubljana), 2019)
Nemški morfem in leksem frisch izpričuje glede na skromno zastopanost v nemški leksiki precejšnjo raznolikost, ki se kaže v oblikoslovju (frisch- je lahko samostojna enota ali del samostalnika, glagola, pridevnika, prislova in celo medmeta) in na bese-dotvorni ravni. V desetzvezkovnem Dudnu je najti pet pridevniških pomenov leksema frisch. Pomensko sicer na videz sorazmerno omejeni frisch v nemških pridevniških zlo-ženkah pa v skladu s spremenljivostjo sveta poraja nove jezikovne izdelke (internetfri-sch je najbrž internetno %osvežen%?). Prva sestavina v pridevniških zloženkah na -frisch je v večini samostalnik. Nenavadno opazna je raba morfema/leksema frisch v lovstvu. Pomenska vezljivost med pridevnikom frisch in samostalnikom, ki mu sledi, je dokaj omejena in zato predvidljiva. Večpomenskost pri nemških pridevniških zloženkah na frisch- je redka, zožena je na besedilno zvrstnost. Frisch je lahko tudi del družinskih imen, pogosto pa se je pojavlja tudi v leposlovnih delih.
Keywords: adjectival compounds; constituent; hunting; lovstvo; odzadnji slovar; pomenska vezljivost; pridevniška zloženka; retro-grade dictionary; semantic compatibility; sestavina