Obdelovalnost vroče stisnjenih samomazalnih kompozitov Fe-MnS in Fe-MoS2 - Šuštaršič, Borivoj (Strojniški vestnik, 2000)
Poleg standardnih triboloških preskusov, s katerimi merimo koeficient trenja in obrabo drsnih stikov pod natančno določenimi pogoji preskušanja, lahko kot merilo za samomazalnost izdelanih kompozitov uporabimo tudi izmerjene velikosti rezalnih sil. Te podatke se običajno uporablja kot merilo za obdelovalne karakteristike določenega materiala. V prispevku so predstavljeni rezultati sinteze Fe-MnS in Fe-MoS2 kompozitov, izdelanih s postopkom vročega stiskanja. Njihove mikrostrukturne lastnosti so povezane z vrednostmi rezalnih sil, izmerjenih pri postopku vzdolžnega struženja.
Keywords: kompoziti samomazalni; kompoziti kovinski(Fe); obdelovalnost; sile rezanja; kompoziti; mazanje; vroče stiskanje; rezalna sila