Odnosi študentov in študentk z njihovimi starši, prijatelji in romantičnimi partnerji - Cugmas, Zlatka (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
V raziskavi, v kateri je sodelovalo 180 študentov in študentk prvih treh letnikov različnih fakultet, smo želeli ugotoviti povezanost med njihovimi odnosi (zaupanjem, odprto komunikacijo in odtujenostjo) z mamo, očetom, prijatelji in partnerjem v romantični zvezi (v nadaljnjem besedilu: partner) ter povezanost med temi odnosi, stilom navezanosti na partnerja, značilnostmi preteklih romantičnih zvez in odkritostjo do staršev ter partnerja. Za preučevanje odnosov s starši, prijatelji in partnerjem smo prevedli in ustrezno prilagodili Vprašalnik navezanosti na starše in vrstnike (IPPA; Armsden in Greenberg, 1987), stile navezanosti smo merili z njihovimi opisi, sami pa smo sestavili ocenjevalne lestvice značilnosti romantičnih odnosov in odkritosti do staršev in partnerja. Rezultati so pokazali, da so kakovostni odnosi s partnerjem pomembno pozitivno povezani z varnim stilom navezanosti na partnerja ter s kakovostnimi odnosi s prijatelji in starši. Udeleženci z različnimi stili navezanosti se pomembno razlikujejo v značilnostih svojih romantičnih zvez. Rezultati so pokazali tudi pomembne razlike med spoloma. Udeleženke imajo kvalitetnejše odnose z mamami, prijatelji in partnerji kot udeleženci.
Keywords: student; students; študenti; attachment behavior; attachment theory; navezanost; marital relations; partnerski odnosi; starši; parents; friends; prijatelji; Vprašalnik navezanosti na starše in vrstnike (IPPA); Inventory of parent and peer attachment (IPPA); Ocenjevalna lestvica o značilnostih preteklih romantičnih zvez; Ocenjevalni lestvici odkritosti do staršev in do partnerja; Stili navezanosti na partnerja