Archbishop Anastasios of Albania - Veskoukis, Christos (Edinost in dialog, 2024)
V zadnjih letih je več sporov med pravoslavnimi cerkvami glede pristojnosti in politično-ideoloških vprašanj sprožilo vprašanja o zavezanosti vzhodnega pravoslavja miru. Vendar pa je vzhodno pravoslavje kot krščanska veroizpoved teološko osredotočeno na temeljne krščanske vrednote ljubezni in miru. Da bi ponazorili, kako lahko vzhodno pravoslavje navdihuje življenje, posvečeno miru, se ta članek osredotoča na Anastasiosa Yannoulatosa (r. 1929), sedanjega nadškofa albanske pravoslavne cerkve, katerega življenje je konkreten vzhodnopravoslavni primer miru. Najprej so predstavljeni življenjska zgodba in temeljne teološke ideje nadškofa Anastasiosa, nato pa na kratko še njegov prispevek k miru.
Keywords: Anastasios, Yannoulatos; Eastern Orthodoxy; mir; mission; peace; poslanstvo; vojna; vzhodno pravoslavje; war