General Rudolf Maister in dr. Karel Verstovšek, antipoda v prevratnem obdobju Maribora - Gačić, Aleksandra (Studia Historica Slovenica, 2025)
Avtorica v članku predstavlja dogodke ob političnem in vojaškem prevzemu ter predaji Maribora v slovenske roke. Uvodoma so predstavljeni dogodki v drugi polovici 19. stoletja in vse do združitve južnih Slovanov, sprva v Državo SHS in nato Kraljevino SHS. Temu sledi podrobnejši opis dogajanja v Mariboru, ko je dr. Karel Verstovšek kot predsednik Narodnega sveta za Štajersko moral pogosto stopiti korak nazaj in se "ukloniti" zahtevam "svojevoljnega in trmastega" majorja, pozneje generala Rudolfa Maistra, ki je vse načrtovane akcije izvedel več kot uspešno. Takšno preudarno, na videz nasprotujoče si ravnanje obeh, se je naposled zapisalo v zgodovino kot velik uspeh tako za Maribor kot za slovenski narod.
Keywords: boji za severno mejo; Maister, Rudolf; Maribor; Narodni svet za Štajersko; National Council for Styria; struggle for the northern border; Verstovšek, Karel