From "third place" to "third space" - Wright, Scott (Javnost (Ljubljana), 2012)
Članek razvija "novo" agendo za spletno posvetovanje (Wright 2012) s podrobnim opredeljevanjem pojma tretjega prostora: nepolitičnih spletnih prostorov, kjer se pojavlja politični pogovor. Na pojem tretje prostranosti močno vpliva Oldenburgov (1999) pojem tretjega prostora, čeprav temelji na njegovi kritiki. Članek ne ponuja premišljanja o tem, kakšnega videza naj bi bili virtualni ekvivalenti tretjega prostora, pač pa proučuje pojem v spletnem okolju in prihaja do več sklepov. Prvič, članek poudarja pomen proučevanja neformalnega političnega pogovora v tretjih prostranostih. Trdi, da to zahteva široko opredelitev političnega in inkluzivno opredelitev posvetovanja. Drugič, vsaka od Oldenburgovih temeljnih značilnosti tretjega prostora je predstavljena, kritizirana in smiselno prilagojena za spletno okolje. Tako članek ponuja teoretično informiran okvir, ki ga je mogoče uporabljati za študij tretjih prostranosti, hkrati pa prispeva k širši razpravi o naravi politične razprave na spletu.
Keywords: svetovni splet; communication; komuniciranje; politično komuniciranje; navidezna resničnost; virtualni svet