Sociokulturni vidiki vegetarijanstva in njegovih percepcij - Črnič, Aleš (Družboslovne razprave, 2012)
Članek najprej opredeli temeljne značilnosti vegetarijanstva, potem pa predstavi glavne rezultate empirične raziskave o vegetarijanstvu, opravljene na reprezentativnem vzorcu polnoletnih prebivalcev Ljubljane in Maribora. Glavne ugotovitve vsebujejo oceno razširjenosti vegetarijanstva v dveh naših največjih mestih, kdo in zakaj se odloča za vegetarijanstvo ter podrobnejšo analizo odnosa večine do različnih vegetarijanskih praks. Analize so posebej osredotočene na različne sociokulturne dejavnike, na podlagi katerih bi lahko sklepali o slojevski pripadnosti vegetarijancev kot tudi o slojevski porazdelitvi nasprotnikov in podpornikov vegetarijanstva kot prakse.
Keywords: Sociologija kulture; Sociology of culture; Vegetarianism; Vegetarijanstvo; Social strata; Družbeni sloji; Empirical research works; Empirične raziskave; Slovenia; Slovenija; sociologija prehrane; prehrambena kultura