Rozacea kot izziv celostne obravnave - Bizjak, Kaja (Placebo, 2025)
Rozacea je kronična vnetna bolezen kože, ki se klinično kaže z rdečico, papulami, pustulami, teleangiektazijami in v težjih primerih s fi matoznimi spremembami ter z očesnimi težavami. Na njen razvoj vpliva zapletena interakcija med imunskim in živčnim sistemom ter okoljskimi dejavniki, kot je UV-sevanje. Zdravljenje se individualno prilagodi glede na klinično sliko. Vključuje učinkovine za lokalno in sistemsko zdravljenje, kot so metronidazol, ivermektin in doksiciklin. Med novejše možnosti terapije uvrščamo zdravljenje z minociklinom v obliki pene. Ključnega pomena je celosten pristop, ki vključuje izogibanje sprožilcem, prilagoditev življenjskega sloga in po potrebi psihološko podporo. Zgodnje prepoznavanje bolezni in pravočasno zdravljenje pomembno vplivata na potek bolezni in izboljšujeta kakovost življenja bolnikov.
Keywords: genetics; genetika; inflammation; pathophysiology; patofiziologija; Rosacea; rozacea; sistemska terapija; systemic therapy; vnetje