Vpliv demence na odnose v družini - Bogataj, Karmen (Kakovostna starost, 2025)
V prispevku predstavljamo obseg in vsebino oskrbe človeka z demenco, ki živi v domačem okolju. V kvalitativni raziskavi smo proučili poznavanje demence, vpliv demence na odnose v družini ter izzive, ki se porajajo z napredovanjem bolezni. Ker s tem naraščajo tudi obremenitve za neformalne oskrbovalce, smo raziskali tudi kje in kako neformalni oskrbovalci poiščejo pomoč in podporo zase. Izsledki raziskave bodo lahko v pomoč pri načrtovanju mreže skupnostne pomoči za ljudi z demenco, ki živijo v domačem okolju.
Keywords: demenca; neformalna oskrba; skupnostna pomoč; skupnostne službe; svojci