Komparativistika in literarna zgodovina v korespondenci dveh slovanskih filologov (Matija Murko in Frank Wollman) - Zelenková, Anna (Primerjalna književnost, 2012)
Prispevek se ukvarja s problematiko komparativistike in literarne zgodovine, kot se je oblikovala v danes še neobjavljeni korespondenci med M. Murkom (1861-1952) in F. Wollmanom (1888-1969). Murko je kljub svoji pozitivistični orientaciji vplival na strukturalno usmerjenega Wollmana pri izbiri in obdelavi tem, ki so postale predmet razprav vodilnih evropskih slavistov v obdobju med obema vojnama. Konkretno je šlo za vprašanje skupne dediščine slovanskih književnosti (ter enotnosti ustnega in pisnega izročila) pa tudi za opredelitev kompetenc slavističnih študijev, ki naj bi presegli ozek jezikovno-etnični okvir.
Keywords: Murko, Matija, 1861-1952; Wollman, Frank, 1888-1969; slovanska filologija; history of literature; literarna zgodovina; Slavic studies; slavistika; Slavia (periodika)