Hermeneutics and nihilism - Inishev, Ilia (Phainomena (Ljubljana), 2024)
Nihilizem kot vseprisotna destruktivna težnja, ki prežema vse vidike sodobnega življenja, ima svoje korenine v uveljavljeni perceptivni drži, za katero je značilna prevlada posebne vrste delovanja. Filozofska hermenevtika je verjetno najprimernejši pristop, ki lahko zagotovi tako celovito diagnozo kot učinkovito zdravilo. Njeni diagnostični in terapevtski potenciali so povezani z njenim pojmovanjem smiselnega, ki ni destilirano iz doživljanja, obremenjenega z materialnimi, telesnimi in drugimi »kontaminacijami«, temveč sovpada z radikalnim – in v tem smislu normativnim – samorazkrivanjem živega oziroma resnično človeškega sveta. V tem članku obravnavam potencial Gadamerjeve hermenevtike za razkrivanje in uveljavljanje oblik delovanja, ki ponujajo alternative destruktivnim odnosom, globoko zasidranim v sodobnih kulturah
Keywords: agency; delovanje; hermeneutics; hermenevtika; laterality; lateralnost; nihilism; nihilizem; običajnostne transsubstanciacije; ordinary transubstantiations