Telesna zmogljivost ljudi s srčnim spodbujevalnikom - Premelč, Jerneja (Šport (Ljubljana), 2021)
Srčni spodbujevalnik ne predstavlja oviro za športno dejavnost. Nasprotno, za ljudi s srčnim spodbujevalnikom je telesna dejavnost, še posebno aerobna vadba, toliko pomembnejša, saj krepi srčno-žilni sistem in omogoča ohranjanje zdravja ter preprečuje poslabšanje bolezenskega stanja. V raziskavo je bilo vključenih deset ljudi s srčnim spodbujevalnikom (pet moških in pet žensk), povprečne starosti 71,1+-5 let, ki so opravili teste za oceno gibalnega stanja, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje opredelil za testiranje telesne zmogljivosti starejših od 65 let. Rezultati so pokazali, da so merjenci v večini, pri vseh testih dosegali povprečne in nadpovprečne vrednosti. Moški so imeli boljše rezultate pri testih za ugotavljanje moči nog in zgornjega uda ter pri oceni koordinacije, hitrosti in agilnosti, v primerjavi z ženskami. Ženske so imele boljše rezultate pri oceni gibčnosti spodnjega dela telesa. Dobra telesna zmogljivost, ljudem s srčnim spodbujevalnikom, omogoča opravljanje vsakodnevnih aktivnosti ter zdravo in kakovostno starost.
Keywords: bolezni srca; heart diseases; pacemaker; physical ability; sport; srčni spodbujevalniki; šport; telesna zmogljivost