Športna rekreacija invalidov - osrednja tema 13. Kongresa športa za vse - Berčič, Herman (Šport (Ljubljana), 2019)
Letošnji 13. Kongres športa za vse (2018) je bil namenjen obravnavi športne rekreacije invalidov. Glede na sestavljenost in kompleksnost celotne problematike invalidov je bila osrednja tema kongresa obravnavana z več zornih kotov in gledišč. Različni strokovnjaki so z izbranimi prispevki športno rekreacijo invalidov obravnavali z medicinskega, kineziološkega in sociološkega vidika. Medicinski strokovnjaki so podali temeljna znanja in vedenja o posameznih vrstah invalidov z možnostmi za ukvarjanje s posameznimi gibalno/športnimi oz. telesnimi dejavnostmi. V kineziološkem sklopu je bilo predstavljeno vključevanje različnih skupin invalidov v športno-rekreacijske aktivnosti, ki lahko pomembno prispevajo h kakovosti življenja gibalno oziroma funkcionalno oviranih oseb. V sociološkem delu pa je tekla beseda o posameznih socialnih modelih vključevanja invalidov v svet gibalnih/ športnih dejavnosti. K uspešni izvedbi kongresa so določen delež prispevali tudi primeri dobrih praks.
Keywords: congress; diabled people; invalidi; kineziološki vidik; medicinski vidik; sociološki vidik; sport; sport for all; šport; športna rekreacija