Vegetation of tall rush saltmarshes (Juncetea maritimae) and saltmarsh scrubs (Arthrocnemetea fruticosae) on the Slovenian seacoast - Kaligarič, Mitja (Annales. Series historia naturalis, 2007)
Na kratki slovenski morski obali prevladujejo flišni klifi, kjer je halofitna vegetacija zelo slabo razvita. Zelo raznolika pa je halofitna vegetacija na muljastih sedimentih, tako naravnih kot antropogenih ali tistih v opuščanju (soline). Med leti 1984-87 in 1998-1999 je bilo zbranih 140 popisov halofitne vegetacije po standardni Braun-Blanquetovi metodi. V pričujočem članku smo podrobneje analizirali in predstavili tiste popise, ki zajemajo vegetacijo razredov halofitnih trajnic - grmičkov in polgrmičkov - Arthrocnemetea fruticosae in obmorskega ločkovja Juncetea maritimi-acuti. Ob pomoči značilnih in dominantnih vrst v popisih smo identificirali 5 združb, in sicer v okviru prvega razreda tri združbe, ki sledijo gradientu vlažnosti/slanosti od najbolj suhih habitatov do najbolj zalitih v tem vrstnem redu: Limonio narbonensis-Artemisietum coerulescentis, Puccinellio festuciformis-Halimionetum portulacoidis in Puccinellio festuciformis-Arthrocnemetum fruticosi. Prva asociacija je najbolj sušna, dvignjena od vod, pojavlja se manj ekstremnih halofitov, značilna je vrsta Artemisia caerulescens. Sestoji so precej sklenjeni in vrstno pestri. V drugi je dominantna vrsta Halimione portulacoides, vegetacija je manj sklenjena, vrstno revnejša in zaseda manjše površine. V tretji asociaciji absolutno prevladuje vrsta Sarcocornia fruticosa, ki je najbolj namočena in ima najmanj sklenjeno vegetacijo. Za morska močvirja z vrsto Juncus maritimus (J. acutus manjka!) sta značilni dve asociaciji. Sestoji asociacije Limonio narbonensis-Puccinellietum palustris so razviti v pasovih ob obalah kanalov, lagun, v slani ali brakični vodi, so precej namočeni oziroma izpostavljeni plimovanju in dotoku hranil. Asociacijo označuje dominantnost vrst Limonium angustifolium ter Puccinellia palustris in je vrstno razmeroma revna. Asociacija Juncetum maritimi-acuti je vrstno pestrejša, označuje pa jo dominantnost obmorskega ločka. Nekaj popisov s prevladujočo vrsto Salsola sodaje bilo klasificiranih kot Salso\etum sodae, ki sodi v razred Cakiletea maritimae. Sintezna tabela pokaže razlikovanje asociacij glede na dominantne vrste ter obstoj značilnic 2 (3) razredov halofitne vegetacije, kar je za uvrščanje v višje sintaksone v malovrstnih halofitnih sestojih vedno problematično. Zato se upoštevajo tudi nekatere strukturne značilnosti rastlin (življenjska oblika in oblika rasti), za globlje razumevanje pa je treba poznati tudi okoljske parametre in funkcionalne značilnosti rastlin.
Keywords: botanika; fitosociologija; halofitna vegetacija; klasifikacija; Rhododendron-Park Bremen; severni Jadran; vegetacija