Storitev telerehabilitacije na domu za osebe po preboleli možganski kapi - Goljar, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: S pilotsko raziskavo storitev telerehabilitacije na domu za bolnike po možganski kapi smo želeli razviti storitev rehabilitacije na daljavo, s katero bi omogočili bolnikom po odpustu iz rehabilitacijske ustanove vadbo doma skozi daljši čas ob strokovnem nadzoru terapevta. Metode: Izdelali smo model telerehabilitacijske storitve, vzpostavili tehnološko infrastrukturo za izvajanje telerehabilitacije s pomočjo svetovnega spleta in pripravili 19 multimedijskih vsebin (filmov). Od teh filmov jih je 14 prikazovalo vadbo pravilnih telesnih položajev in pravilno premeščanje, pet pa jih je prikazovalo različne vaje za razgibavanje. V raziskavi je sodelovalo pet bolnikov, ki so preboleli možgansko kap in so bili vključeni v rehabilitacijske programe na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu - Soča. Storitve sta izvajala delovni terapevt in fizioterapevt tri mesece po odpustu iz rehabilitacijske ustanove. Za vsakega bolnika sta pripravila individualni izbor multimedijskih vsebin in ga tedensko prilagajala bolnikovim zmožnostim s pomočjo videokonferenc. Rezultati: V času telerehabilitacijske storitve smo dvema bolnikoma predpisali uporabo 14 različnih filmov, enemu 13 različnih filmov in dvema 10 različnih filmov. Terapevta sta imela s tremi bolniki videokonferenco 13-krat in z dvema 12-krat. Pri vseh bolnikih so se nekajkrat pojavile težave s povezavo preko svetovnega spleta. Predvsem v začetku vadbe so vsi bolniki potrebovali pomoč svojca ali druge osebe. Več ogledov filmov smo zabeležili za vsebine, ki so prikazovale vaje za razgibavanje. Zaključek: Odzivi bolnikov in njihovih pomočnikov na telerehabilitacijsko storitev so pozitivni. V nadaljnjem razvoju bo storitev potrebno predvsem vsebinsko izpopolniti in bolje prilagoditi raznovrstnostim potrebam bolnikov po možganski kapi.
Keywords: možganska kap; multimedia contents; multimedijske vsebine; rehabilitacija na domu; rehabilitation at home; Stroke; telerehabilitacija; Telerehabilitation