Impact of CSR, green finance and green innovation on environmental performance of banks in India - Meraj, Maryam (Managing global transitions, 2025)
V času naraščajočih okoljskih izzivov je vloga bank pri spodbujanju trajnosti ključna. Pričujoča raziskava preučuje, kako družbena odgovornost podjetij (angl. Corporate Social Responsibility – CSR), zeleno financiranje in zelene inovacije vplivajo na okoljsko uspešnost indijskih bank. Na podlagi teorije legitimnosti in naravnih virov kot konkurenčne prednosti so bili podatki iz ankete med 379 bančnimi zaposlenimi analizirani z uporabo modeliranja strukturnih enačb. Rezultati kažejo, da močne pobude CSR, učinkovite prakse zelenega financiranja in inovativne zelene strategije pomembno izboljšajo okoljsko uspešnost bank. Ugotovitve prispevajo k teoretičnemu razumevanju in ponujajo praktične vpoglede za izboljšanje trajnosti v bančnem sektorju. Na podlagi raziskave priporočamo, da banke v državah v razvoju okrepijo notranje vire z vlaganjem v CSR, s sprejetjem zelenega financiranja in spodbujanjem zelenih inovacij za izboljšanje okoljske uspešnosti. Takšna prizadevanja so skladna z globalnimi cilji trajnostnega razvoja in banke izpostavljajo kot ključne akterje pri varovanju okolja ter odgovornem financiranju.
Keywords: corporate social responsibility; družbena odgovornost podjetij; environmental performance of banks; green finance; green innovation; modeliranje strukturnih enačb; okoljska uspešnost bank; structural equation modelling; zelene inovacije; zeleno financiranje