Magnetic resonance cholangiography in patients with bile duct obstruction - Lincender, Lidija (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Z raziskavo smo nameravali oceniti diagnostično vrednost holangiografije z magnetno resonanco. To je nova neinvazivna slikovna preiskava za ugotavljanje vzroka zapore žolčnih vodov. Bolniki in metode. Pri bolnikih z zaporo žolčnih vodov smo naredili MRH z magnetnoresonančnim tomografom 1,0 T jakosti magnetnega polja. V 26 mesecih smo pregledali 44 bolnikov in sicer 23 moških in 21 žensk, povprečne starosti 51 let. Osnovo preiskave so predstavljala T2 poudarjena zaporedja za prikaz s tekočino izpolnjenih žolčnih vodov v jetrih in zaporedja hitrega spinskega odmeva. Običajna debelina rezov je znašala 4 mm. Slikali smo v dveh ravninah, koronarni in transferzalni pri zadržanem in sproščenem dihanju. Rekonstrukcije so bile narejene s tehniko "maximum intensity projection (MIP)". Rezultate MRH smo primerjali z rezultati ultrazvočne ali CT preiskave pred operacijo ali pred drenažo. Rezultati. Z magnetnorezonančno holangiografijo smo pregledali 44 bolnikov z zlatenico in 100-odstotno zanesljivostjo ugotoviti zapore voda. Klinično uporabnost magnetnoresonančne holangiografije smo ovrednotili na osnovi osebnih izkušenj ter podatkov iz literature. Glavna indikacija za MRH je bila opredelitev mestazapore žolčnih vodov, ki je na ta način mogoča brez uporabe kontrastnega sredstva ali kakršnegakoli posega v žolčnik. Zaključki. Na osnovi izkušenj in rezultatov lahko potrdimo, da je slikanje z magnetno rezonanco zanesljivejše pri odkrivanju zapore žolčnih vodov kot sta ultrazvok ali CT preiskava.
Keywords: Bile duct neoplasms; Cholangiocarcinoma; Cholangiography; Cholelithiasis; Cholestasis; Diagnosis; diagnostika; Liver neoplasms; Magnetic resonance imaging; Pancreatic neoplasms; slikanje z magnetno resonanco; zapora; žolčevod