Posledice kriz za razvoj izbranih delovnopravnih institutov - kakšno bo delo v novi realnosti - Franca, Valentina (Podjetje in delo, 2020)
Krizne razmere zaradi koronavirusne bolezni covid-19 so delodajalce in delavce čez noč prisilile v delo v drugačnih okoliščinah. To ne zajema zgolj dela na domu, ampak tudi druge vidike delovnega razmerja. V prispevku je opozorjeno zlasti na aktivnejšo vlogo in odgovornost pri zagotavljanju in upoštevanju pravil varnosti in zdravja na delovnem mestu. Zaradi (ne)predvidenih odsotnosti delavcev se ponovno odpirajo vprašanja neustreznega nagrajevanja delavcev glede na prisotnost na delovnem mestu in tudi učinkovitega obveščanja na strani delodajalca. V prihodnosti bo treba še več pozornosti nameniti ustrezni organizaciji dela na domu, ki bo upoštevala tako obseg in kakovost dela kakor tudi sociološke vidike vključevanja v delovno okolje. To zajema tudi delavce, ki delajo za krajši delovni čas; posledice se kažejo tudi pri t. i. prekarnem delu. Pri vsem tem imajo pomembno vlogo delavski predstavniki, od katerih trenutne krizne razmere zahtevajo miselni preskok ter učinkovito podporo tako delavcem kakor tudi delodajalcem pri izvedbi vseh organizacijskih sprememb. Pričakovati je tudi določene zakonske spremembe, zato so poznavanje specifičnosti nove realnosti in napovedi za prihodnost ključni za konstruktiven socialni dialog.
Keywords: bolniška odsotnost; delavski predstavniki; delo na domu; delo za krajši delovni čas; delovni čas; nagrajevanje; varnost in zdravje pri delu