Razvoj zdravstvene zakonodaje, veljavne za območje Slovenije, do druge svetovne vojne - Premik, Marjan (Zdravstveno varstvo, 2005)
V pričujočem članku je opisan razvoj zdravstvene zakonodaje v širšem socialnem kontekstu, ker. obravnava področje zdravstvenega zavarovanja in področje zdravstvenih služb. Za prva zakona na teh dveh področjih v okviru Avstro-Ogrske monarhije lahko smatramo Obrtni zakon iz leta 1859 in Sanitetni zakon iz leta 1870. Omenjena zakona sta se dograjevala in spreminjala vse do konca I. Svetovne vojne, ko jih je do določene mere prevzela in dopolnjevala nova oblast - najprej v okviru države SHS (do decembra 1918), nato kraljevineSHS do leta 1929 in kraljevine Jugoslavije do njenega razpada leta 1941. V celotnem opisanem obdobju je državni pravni red za območje današnje Slovenije omogočal tudi nekatere specifične izvedbe in rešitve tako na področju socialnozdravstvene zakonodaje kot tudi ureditve in organizacijske modele, pomembne za sanitarno oziroma javnozdravstveno prakso. Zlasti slednje je po letu 1929 podrobno razčlenjevala tako imenovana "nova zdravstvena zakonodaja", ki je s kopico zakonov, uredb in pravilnikov urejala naslednja področja: Osrednjo zdravstveno službo, Bolnice, Zdravstvene občine , Asanacije, Zdravstveno zaščito učencev in učiteljev, Zatiranje nalezljivih bolezni, Lekarne in zdravila ter Zdravstveno osebje. Zdravstvena zakonodaja dodruge svetovne vojne veljavna za območje Slovenije odseva del političnih, idejnih, kulturnih, organizacijskih in znanstvenih razmer v tem obdobju, hkrati pa je trdna podlaga za razumevanje razvoja sistema zdravstvenega varstva in javnega zdravstva na naših tleh.
Keywords: health care; Slovenia; Slovenija; zakonodaja; zdravstvena zakonodaja; zdravstvo