Minority issues - Caflisch, Lucius (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2017)
Članek obravnava nastanek in razvoj mednarodne zaščite manjšin v povezavi z Društvom narodov in Združenimi narodi. Opisuje lokalne in regionalne mehanizme zaščite, kakršen je npr. mehanizem v okviru Evropske konvencije za človekove pravice. Dodaja tudi, da je Evropsko sodišče za človekove pravice Rome in Popotnike zaščitilo v številnih pogledih, tako glede prepovedi mučenja, obravnave prosilcev za azil in beračev, kot glede zaščite lastnine, pravice do izobraževanja in uresničevanja političnih pravic. Specifične manjšinske pogodbe in mehanizmi bodo morda izboljšali položaj manjšinskih skupnosti, mehanizmi človekovih pravic pa bodo zaščitili pravice njihovih individualnih pripadnikov.
Keywords: človekove pravice; human rights; Evropska konvencija za človekove pravice; Helsinška konferenca; Društvo narodov; pravica do življenja; zaščita manjšin; politične pravice