Development of a Lithocodium (syn. Bacinella irregularis)-reef-mound - Koch, Roman (Geologija, 2002)
V vzhodnem pobočju Sabotina pri Novi Gorici je bil raziskan okoli 40 m debel, morfološko lepo izražen srednjeaptijski krpasti greben. Razvit je med lagunskimi apnenci nad bazalno enoto, sestavljeno iz nepopolno razvitih oolitov. prekrivajo ga sedimenti nastali v plitvem morju in v medplimski coni,ki razkrivajo kratkotrajne periodične okopnitve in zgodnje diagenetski dotok sladke vode. Nad temi sedimenti so razviti tankoplastnati do ploščasti laminirani bituminozni apnenci. V osrednjem delu grebena se manjavajo leče apnenca z algami Lithocodium in strukturo bs plastmi z rudistnimi školjkami, ki jih ločujejo plasti bioklastičnega apnenca.
Keywords: alge; apnenec; fosili; kreda; Lake Kreda; Lithocodium; Sabotin; sedimentacija; sedimentne kamnine