Ženska čast v istrskih mestih - Mihelič, Darja (Acta Histriae, 2000)
Prispevek uvodoma govori o pomenu besede čast s posebnim poudarkom na pomenskih tančinah besede v zvezi z ženo. Nato je predstavljenih nekaj vidikov pojma ženske časti v izbranih srednjeveških istrskih mestih. Sledi razmislek o tem, od česa je bila odvisna ženska čast. Pri tem je izpostavljeno lastno, subjektivno (ne)častno obnašanje žene in njen način življenja na eni strani ter objektivni (ne)spoštljivi odnos in ravnanje okolja do nje na drugi. Sklepna spoznanja omogočajo zaključek, da je pravila glede tega, kaj je zanjo častno in kaj ne, ženi postavljal moški.
Keywords: 14./15.st.; čast; ethics; etika; Istra; Istria; pravna zgodovina; woman; zakonodaja; žena; ženske