"Meni je ta moja pot kot dnevna soba" - Bajič, Blaž (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2016)
Prispevek obravnava tekače in "njihove" poti v Ljubljani, pri čemer izpostavlja za mnoge tekače in tekačice ključno razliko med mestom in naravo. Glede vsebine obeh domen se akterji velikokrat ne strinjajo, a razlike same, ki se jim kaže kot dana, ne postavljajo pod vprašaj. Praktično in narativno delovanje v zvezi z naravo nastaja v kontekstu zgodovinsko daljše produkcije in ideologije narave ter rekreativnega teka v poznem kapitalizmu. Izkušnje teka po izbranih poteh delujejo kot avtentična, čutno bogata izkušnja oziroma način prehoda iz mesta "nazaj v naravo", a pri tem prikrivajo kompleksno družbeno-ekonomsko mrežo, ki je pogoj sodobnega rekreativnega teka.
Keywords: urbana antropologija; sport; šport; recreation; rekreacija; tekači; navade; oblačilna kultura; športna obutev; Ljubljana