Oscilacije nevtrinov - Podobnik, Tomaž (Obzornik za matematiko in fiziko, 2015)
V letu 2015 sta Nobelovo nagrado za fiziko prejela Takaaki Kajita z univerze v Tokiju, Japonska, in Arthur B. McDonald s Kraljeve univerze v Kingstonu, Kanada, za pomembno vlogo v eksperimentih Super-Kamiokande in SNO, ki nedvoumno kažeta na to, da nevtrini ene vrste prehajajo v nevtrine druge vrste in nazaj. Prehodi, ki jih imenujemo nevtrinske oscilacije, so možni le, če imajo nevtrini maso. To odkritje je spremenilo naše razumevanje temeljev narave in lahko pomembno vpliva na fizikalni pogled na vesolje.
Keywords: elementary particles; fizikalna zgradba snovi; neutrino mass; nevtrini; nevtrinske oscilacije; physics