Arktični svet - Virant, Gregor (Vojaškošolski zbornik, 2024)
Arktika se spoprijema s hitrim segrevanjem, kar povzroča krčenje snega in ledu ter ogroža ekosisteme in avtohtono prebivalstvo. Taljenje ledu odpira nove pomorske poti, kot je Severna morska pot, kar utrjuje geopolitično rivalstvo v regiji med zahodnimi državami in Rusijo. Ruska agresija na Ukrajino je ohladila odnose v regiji in otežila sodelovanje v okviru Arktičnega sveta, ključnega medvladnega foruma za obravnavo vprašanj, kot so varstvo okolja, trajnostni razvoj in blaginja prebivalstva. Če članice Arktičnega sveta ne bodo našle načina za konstruktivno sodelovanje, bi to lahko pomenilo izgubo edinega delujočega foruma za reševanje perečih izzivov, s katerimi se srečuje ta ranljiva regija.
Keywords: Arktični svet; cooperation; geopolitics; geopolitika; Mednarodne organizacije; Mednarodni gospodarski odnosi; Mednarodni odnosi; Regionalizem (mednarodna skupnost); Rusija; Russia; sodelovanje; sustainable development; the Arctic Council; trajnostni razvoj