Monitoring the effect of vaccination on mumps cases complications in The Czech Republic - surveillance data 2013–2022 - Liptakova, Monika (Zdravstveno varstvo, 2024)
Uvod: Analizirali smo podatke o mumpsu, da bi ocenili učinek cepljenja na zaplete in hospitalizacijo zaradi mumpsa. Metode: Primere mumpsa, ki so bili v obdobju 2013–2022 prijavljeni v državni sistem nadzora na Češkem, smo analizirali z logistično regresijo z razmerjem obetov (aOR), prilagojeno glede na starost, spol, leto začetka in upravno regijo, da bi ugotovili povezavo med cepljenjem in zapleti ali hospitalizacijo. Izračunali smo prilagojeno učinkovitost cepiva (aVE): aVE = (1 – aOR) x 100. Rezultati: Skupaj je bilo prijavljenih 11.913 primerov mumpsa, od tega 6885 (58 %) pri moških. Povprečna starost udeležencev v študiji je bila 16 let (razpon: 0–89 let). Pri 91 % bolnikov ni prišlo do zapletov. Mumps orhitis se je pojavil pri 633 (9 %) moških. Skupaj je 946 (8 %) bolnikov potrebovalo hospitalizacijo. Največji delež zapletov in hospitalizacij je bil v starostni skupini 35–44 let. Dva odmerka cepiva sta statistično pomembno zmanjšala tveganje za nastanek morebitnih zapletov in hospitalizacijo v primerjavi z necepljenimi bolniki: aOR 0,48 (95 % IZ: 0,37, 0,62), aVE 52 % (95 % IZ: 38, 63) in aOR 0,43 (95 % IZ: 0,33, 0,56), aVE 57 % (95 % IZ: 44, 67). Dva odmerka sta pokazala statistično pomembno aVE 50 % (95 % IZ: 32, 64) v primerjavi z orhitisom in 59 % (95 % IZ: 23, 79) v primerjavi z meningitisom. Delež zapletov med prejemniki dveh odmerkov se je postopoma povečeval s časom od drugega odmerka. Zaključki: Naše ugotovitve so pokazale zaščitni učinek cepljenja proti zapletom in hospitalizaciji zaradi mumpsa. Priporočamo nadaljevanje rutinskega cepljenja otrok proti mumpsu in ohranjanje visoke stopnje precepljenosti s cepivom OMR na Češkem.
Keywords: cepljenje; complications; hospitalisation; hospitalizacija; mumps; orchitis; učinkovitost cepljenja; vaccination; vaccine effectiveness; zapleti