Prispevek k poznavanju favne netopirjev (Mammalia: Chiroptera) vzhodne Slovenije - Koselj, Klemen (Natura Sloveniae, 2013)
Predstavljene so poletne najdbe netopirjev na območju Srednjesotelskega gričevja, vzhodnih obronkov Posavskega hribovja in jame Belojače v Halozah. Najdenih je bilo 12 vrst, od tega 3 vrste v Belojači in 11 v glavnini raziskovalnega območja. Netopirje smo popisovali v njihovih prebivališčih in na mestih, kjer se prehranjujejo. V cerkvah in gradovih smo našli 5 porodniških kolonij. 3 so pripadale malim podkovnjakom Rhinolophus hipposideros, po 1 pa poznemu Eptesicus serotinus in navadnemu netopirju Myotis myotis. Dokumentirano je izginotje slednjih dveh porodniških kolonij zaradi prenove strehe. Navajamo tudi nekatera ekološka opažanja, med katerimi je zanimivo opazovanje goža Elaphe longissima v porodniški koloniji malega podkovnjaka. Možnost plenilskega odnosa ni izključena. Na koncu so podana nekatera priporočila za varstvo netopirjev.
Keywords: bats; Chiroptera; conservation; eastern Slovenia; fauna; favna; netopirji; nursery; ogroženost; porodniška kolonija; threads; varstvo; vzhodna Slovenija