Il toponimo friulano Nimis - Gusmani, Roberto (Linguistica (Ljubljana), 2009)
Prispevek se ukvarja z izvorom imena kraja Nimis blizu Vidma, ki se prvič omenja pri Pavlu Diakonu. Po doslejšnji razlagi, ki jo je predlagal F. Schürr (1930), naj bi furlanski toponim izviral iz keltske oblike, sorodne s francoskim toponimom Nîmes (provans. Nemse) oz. latinskim Nemausus. V nasprotju s to interpretacijo avtor meni, da bi bil toponim Nimis lahko slovanskega izvora; izhajal naj bi namreč iz staroslovanskega němici ("Nemec"), ki naj bi v lokalno romansko varianto prišel iz bližnjega terskega narečja in se furlaniziral.
Keywords: etimologija; etymology; furlanščina; krajevna imena; toponimi