The labour movement's use of social media and perspective on digital labour and audience commodity - Esin, Boris Ivanovič (Teorija in praksa, 2024)
Poudarjajo, da so uporabniki družbenih medijev izkoriščani z neplačanim delom kot prosumerji. Ta študija preučuje seznanjenost posameznikov, ki so aktivno vključeni v delavske sindikate v Turčiji in zasedajo različne položaje v teh strukturah, s konceptom digitalnega dela. Raziskuje tudi, ali ti posamezniki dojemajo svoje spletne aktivnosti, zlasti na Twitterju, kot neplačano delo. V ta namen smo v raziskavi uporabili metodo snežne kepe in izvedli polstrukturirane intervjuje z enajstimi udeleženci, sestavljenimi iz poklicnih sindikalistov in sindikalistov, ki ustvarjajo vsebine na Twitterju. Študija je pokazala, da so udeleženci pri ocenjevanju koncepta dela spregledali nematerialno delo in niso bili seznanjeni z digitalnim delom. Študija kaže, da čeprav so dobro seznanjeni z različnimi vidiki delavskega gibanja, je potrebna večja ozaveščenost glede razširjenosti neplačanega dela prek družbenih medijev
Keywords: Delavsko gibanje; digital labour; digitalno delo; Družbeni mediji; labour movement; labour union; political economy; politična ekonomija; sindikat delavcev; social media; socialni mediji