Sovražnost in nasilje v digitalni kulturi ter dobi umetne inteligence - Centa Strahovnik, Mateja (Bogoslovni vestnik, 2025)
Prispevek obravnava oblike, značilnosti in posebnosti spletnega sovraštva, sovražnosti in nasilja v digitalni kulturi. Hkrati so izpostavljene nekatere oblike, ki so posebej značilne za umetno inteligenco oz. ki jih uporaba teh tehnologij bistveno predrugači. Prispevek se ukvarja tudi s temeljnimi značilnostmi takšnega sovraštva in nasilja ter še posebej izpostavlja tiste, ki zadevajo čustveno oz. afektivno domeno. Kot ena izmed podmen za preseganje spletnega sovraštva in nasilja je obravnavano sočutje. Zaključek je posvečen vprašanju ustreznega oz. celostnega razumevanja sočutja in njegove vloge v digitalni kulturi, vključno z vidiki, ki jih izpostavlja teologija. Sočutje ni le moralno pomembno in zasebno čustvo, temveč družbeno in politično pomembna naravnanost, ki jo je treba gojiti, da bi v digitalni kulturi krepili razvoj pravične družbe, celostno spoštovanje človekovega dostojanstva in ustrezno delovanje demokratičnih institucij.
Keywords: artificial intelligence; digital culture; digitalna kultura; hostility; nasilje; online hate; sovražnost; spletno sovraštvo; umetna inteligenca; violence