Talking and thinking with AI - Centa Strahovnik, Mateja (Poligrafi, 2025)
Vključevanje velikih jezikovnih modelov ali klepetalnih robotov, ki jih poganja umetna inteligenca (Ui), v vsakdanje prakse komuniciranja in doseganja vednosti ima pomembne posledice za to, kako mislimo in razumemo sebe kot spoznavne delovalce. Ta prispevek raziskuje načine, na katere klepetalni roboti z Ui preobli-kujejo spoznavno identiteto in vrline, pri čemer se osredinja na učinke interakcije med človekom in umetno inteligenco. Uporaba klepetalnih robotov z Ui lahko navsezadnje vpliva na spoznavne vrline, kot so zvedavost, intelektualna ponižnost in odprtost na eni strani, na drugi pa sproža vprašanja o spoznavni dejavnosti in odgovornosti. Članek poudarja pomen refleksivnih praks, ki ohranjajo človekovo avtonomijo, spodbujajo spoznavno odgovornost in krepijo krepostno sodelovanje s sistemi umetne inteligence. Na koncu se članek zavzema za delno preoblikovanje spoznavne identitete in spoznavnega sodelovanja v dobi Ui, pri čemer išče ravno-vesje med prednostmi Ui ter pomenom in edinstvenostjo človeških intelektualnih prizadevanj.
Keywords: agency; artificial intelligence (AI); delovanje; epistemic collaboration; epistemic identity; epistemic virtue; human-AI interaction; interakcija med človekom in UI; spoznavna identiteta; spoznavne vrline; spoznavno sodelovanje; umetna inteligenca (UI)