Spreminjanje vloge mestnega načrta - Fikfak, Alenka (Urbani izziv, 1999)
Sodobno mesto je kompleksen organizem, izražen kot navidezni "kaos", v katerem se skrivajo mehanizmi dinamičnih aktivnosti, fleksibilnosti ter raznolikosti. Procese preoblikovanja želimo pogosto na silo vkalupiti v okvire tradicionalnih urbanističnih vzorcev ter jih obladati z elementi "klasično-hierarhičnega" reda. Vendar so ti instrumenti delovanja in odločanja nezmožni intepretirati sodobno prostorsko kompleksnost in na njo pozitivno vplivati. Z večanjem selektivnega poznavanja obstoječe strukture se bo hkrati vedno bolj osvobajala kreativnost, ki se bo izražala v novem načinu oblikovanja, urejanja urbanosti, v smislu najdene "disperzne harmonije med človekom in naravo". Z novim mestnim načrtom želimo preseči današnje mehanicistične in statične oblike določanja rabe prostora ter jih nadomestiti z bolj fleksibilnimi in inovativnimi oblikami usklajevanja javnih in zasebnih interesov.
Keywords: Melle Stomp; mestni načrti; mesto; urbana sociologija; urbanism; urbanistično planiranje; urbanizem