Geološka karta v GIS okolju - Šinigoj, Jasna (Geologija, 2002)
Geološka karta predstavlja osnovo za razumevanje geološke zgradbe danega območja. Zbiranje geoloških podatkov in analiziranje geologije nekega območja za osnovno geološko kartiranje je v osnovi proces povezovanja in obdelave podatkov. Geolog namreč želi s pomočjo združevanja na različne načine pridobljenih geoloških podatkov določiti model, usmerjen v določen problem, kiv največji možni meri odraža stanje v naravi. Prikazan je konceptualni in logični podatkovni model geoloških kart v GIS okolju. Prikazane s o značilnosti podatkovne baze, standardizacija zajema in kontrola kvalitete zajetih podatkov.
Keywords: geološke karte; GIS; informacijski sistemi; kartografija; podatkovne baze