Women in the traditional culture of the Bizeljsko and Kozjansko regions - Svetieva, Aneta (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2001)
Položaj ženske na Bizeljskem in Kozjanskem v prvi polovici 20. stoletja je bil odvisen od njenega položaja v družini in gospodinjstvu, ki je bil neposredno povezan s tem, da je stanovala v hiši moževe družine, s premoženjskimi in pravnimi razmerji in s sistemom moči v tradicionalni vaški skupnosti. Jasne delitve po spolu in starosti v družini kakor v družbi so bile v tem smislu zelo pomembne. Ženske so bile pod močnim pritiskom socialne kontrole. Usoda dekleta ali ženske je bila tudi odvisna od družbenih in premoženjskih razlik. Kljub temu kaže, da je na teh dveh območjih ženskam z veliko mero pameti, z žensko diplomacijo, z zvitostjo in instinktivno uspelo dejansko voditi gospodinjstva ne da bi ogrožale tradicionalnega vzorca vaške skupnosti v zvezi s položajem spolov, v katerem je prevladalo moško načelo.
Keywords: Bizeljsko; Kozjansko; Slovenia; Slovenija; 20.st.; položaj žensk; socialni položaj