Inclusive renewable energy communities' platform - Medved, Primož (Družboslovne razprave, 2023)
Da bi dosegli ambiciozne cilje EU na področju obnovljivih virov energije do leta 2030, so potrebni novi modeli in inovativne kolektivne naložbene sheme, prek katerih bi lahko sprostili celoten družbeno-ekonomski potencial prebivalcev za njihovo polno aktivacijo v energetskem zelenem prehodu. V ta namen raziskava članka prek »platforme za skupnosti obnovljivih virov energije (S-OVE)« ponuja temelje oz. smer, ki lahko pripomore k večji participaciji prebivalcev in multiplikaciji tovrstnih skupnosti. Platforma predstavlja nekakšno interaktivno točko srečevanja, komuniciranja, učenja in investiranja ter deluje kot enotna točka (»vse na enem mestu«) za vse vpletene deležnike. Platforma za skupnosti OVE bi lahko povezovala proizvajalce s kupci, mestno prebivalstvo s podeželjem, lokalne in virtualne člane ter investitorje z najranljivejšim delom družbe.
Keywords: energetski prehod; Obnovljivi viri energije; ranljive skupine prebivalcev; Skupnost; vključujoča platforma