The mesolithic and the neolithic in China - Chi, Zhang (Documenta Praehistorica, 1999)
Pojem mezolitsko obdobje je v kitajsko prazgodovinsko arheologijo prišel iz zahoda. Znanstveniki so v sedemdesetih letih dokazovali, da moramo mikrolitske kulture, ki so jih odkrili na planih najdiščih (severna Kitajska) in jamskih najdiščih (južna Kitajska), obravnavati kot mezolitske. Vendar nedavno odkriti dokazi o proizvodnji keramike in kmetovanju spreminjajo našo predstavo o mezolitskem obdobju na Kitajskem. Ugotavljanje neolitskega kulturnega razvoja na kitajskem je temeljilo na regionalnih vzorcih kulturnih sekvenc v dolini Rmene reke. Pred kratkimso predlagali, da je bila dolina Modre reke drugi neolitski center. Kutlurna zaporedja v obeh regijah sestavljajo tri faze. Konec neolitskega obdobja na Kitajskem sovpada z upadom neolitskih kultur v dolini Modre reke.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; Kitajska; prazgodovina