From refugees to immigrants - Toplak, Kristina (Dve domovini, 2023)
Avtorica obravnava zgodovinski primer prisilnih migracij, ki je sicer dobro dokumentiran v nacionalnih migracijskih študijah, a še vedno nimamo natančnejšega vpogleda v pogoje vstopa za slovenske povojne begunce in kasnejše priseljence v Argentini. V članku so v ospredju položaj in izkušnje posameznika z orisom begunske poti Bare Remec od njenega bega maja 1945 do naselitve v Argentini leta 1948. Subjektivna izkušnja je postavljena nasproti uradni argentinski priseljenski politiki tistega časa, zlasti z vidika pogojev prihoda in naselitve. V ospredju analize so politični, ideološki in verski dejavniki, pa tudi osrednji politični odločevalec tistega časa v Argentini, Juan D. Peron.
Keywords: Argentina; begunci; begunska taborišča; imigracijska politika; immigration policy; migracije; migration; refugee camps; refugees; Remec, Bara; Slovenian diaspora; Slovenian emigrants; slovenska diaspora; slovenski izseljenci