Od žive debate do zapisane besede - Gašparič, Jure (Zgodovinski časopis, 2016)
Dobesedni zapisi parlamentarnih sej so zaradi številnih razlogov (količine podatkov, tematske širine, "paradigmatske" izzivalnosti gradiva) eden od bolj privlačnih virov v zgodovinopisju. Poleg tega pa veljajo tudi za izredno zanesljiv vir. Toda avtorja v pričujoči razpravi opozarjava na dejstvo, da so dobesedni zapisi parlamentarnih sej vendarle rezultat dela človeka, zapisovalca, ki se je pogosto znašel pred številnimi problemi. Kaj storiti, če ni bilo poslanca dobro slišati, kaj storiti z vzkliki, ki se pojavljajo v ozadju dvorane, kako zapisati besede, izrečene v narečju, kako zapisati napačne izraze? ... V iskanju odgovorov na ta vprašanja se osredotočiva na nastajanje dobesednih zapisov parlamentarnih sej v parlamentih z ozemlja današnje Slovenije.
Keywords: Habsburg Monarchy; habsburška monarhija; Jugoslavija; Kingdom of Yugoslavia; Kraljevina SHS; parlament; politični govori; primary source; Slovenia; Slovenija; stenografi; stenografski zapisi; Yugoslavia; zgodovinski viri