Ground zero - vizije namesto ruševin - Petrešin, Vesna (Urbani izziv, 2002)
Podrtje stolpnic dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, kista bili dominanti silhuete Manhattna in nosilki njegove identitete, je sprožilo vrsto procesov za obnovo prizadetega območja. Za poseg v urbano tkivona eni najdražjih in najelitnejših lokacij je bil razpisan natečaj, na katerega so povabili mnogo priznanih arhitektov, vzporedno pa potekajo raziskave javnega mnenja in usklajevanje interesov med lastniki zemljišča, planerji ter investitorji. Ne glede na čustveno in politično preobloženost lokacije se ponuja edinstvena priložnost za arhitekturno urbanistično rešitev,ki bi lahko narekovala smernice ter postala zgled za prenovo identitete velemesta.
Keywords: architecture; arhitektura; mesta; New York; prostorsko planiranje; spatial planning; transformacija; urbanism; urbanizem