Ali je vpliv na podjetja v slovenski predelovalni dejavnosti pozitiven? - Sok, Monika (Naše gospodarstvo, 2007)
Tematika vpliva tujih neposrednih investicij (TNI) na produktivnost podjetij je v članku obravnavana na primeru slovenske predelovalne dejavnosti in to predvsem z vidikov, ki za Slovenijo še niso bili podrobno obravnavani. Empirična analiza temelji na panelnih podatkih za podjetja v slovenski predelovalni dejavnosti za obdobje 1994-2000 in upošteva problematiko, povezano z uporabo panelnih podatkov. Rezultati potrjujejo regionalno naravo horizontalnih učinkov prelivanja (angl. spillover effects), hkrati pa nakazujejo na določeno raven izrinjanja na nacionalni ravni. Ugotavljamo tudi,da velikost tuje podružnice pomembno vpliva na obseg učinkov prelivanja, saj male in srednje velike tuje podružnice sodelujejo z domačimi dobavitelji v večjem obsegu kot velike tuje podružnice.
Keywords: Slovenia; Slovenija; tuje investicije; direktne investicije; industrijska podjetja; predelovalna industrija