Vpeljava cirkuških veščin v pouk športa oziroma športne vzgoje - Jereb, Jan (Šport (Ljubljana), 2022)
Ob vse večji priljubljenosti cirkuških veščin so te dobile svoje mesto tudi v slovenskem šolskem prostoru, kjer jih najdemo kot vsebinski sklop neobveznega izbirnega predmeta šport, namenjenega učencem drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja osnovne šole. Zato naj bi se s poučevanjem cirkuških veščin seznanili tudi športni pedagogi. Zaradi pomembnih vplivov na celostni razvoj otroka lahko vključijo cirkuške veščine tudi v pouk osnovnošolskega obveznega ali obveznega izbirnega predmeta šport oziroma v srednješolsko športno vzgojo, športne dneve, šole v naravi, podaljšano bivanje in jutranje varstvo, gibalne odmore in minute za zdravje, organizirajo pa lahko tudi interesne dejavnosti, v okviru katerih učenci spoznajo eno ali več cirkuških veščin. V prispevku opredeljujemo ključne pojme cirkuške pedagogike, predstavljamo cirkuške veščine, njihove vplive na učence in smiselnost njihove vpeljave v šolski prostor ter odgovarjamo na vprašanja, zakaj, kje in kako se lahko učitelji športne vzgoje ali razredni učitelji seznanijo z njihovim poučevanjem.
Keywords: cirkus; pedagogika; poučevanje; šport; športna vzgoja; učni programi