Avtomatizirano modeliranje hidroloških pojavov in kakovosti voda na ravni porečij - Škerjanec, Mateja (Acta hydrotechnica, 2022)
V prispevku je predstavljeno avtomatizirano modeliranje hidroloških pojavov in procesov spiranja hranil na ravni porečij, ki omogoča avtomatsko izgradnjo modelov na podlagi domenskega znanja in merjenih podatkov. Osnova za tovrstno modeliranje je domenska knjižnica, v kateri je zbrano znanje s področja hidrološkega modeliranja in modeliranja kakovosti voda, pri čemer so posamezni procesi predstavljeni z alternativnimi enačbami. Formalizem, uporabljen za zapis knjižnice, je kompatibilen z orodjem ProBMoT. Na podlagi knjižnice in opisa izbranega porečja ProBMoT generira vse alternativne strukture modela opazovanega sistema, te pa so avtomatsko umerjene na meritve. Model, ki kaže najmanjše odstopanje med rezultati simulacije modela in meritvami, je izbran kot najboljši model za opis opazovanega sistema. Metodologija je bila aplicirana na porečju reke Quarteire (Algarve, Portugalska). Rezultati analize povprečne letne vodne bilance ter povprečnih letnih obremenitev reke Quarteire s sedimentom in hranili potrjujejo ugotovitve predhodnih raziskav, dobljeni rezultati pa so z vidika natančnosti primerljivi oz. boljši od rezultatov, dobljenih z orodjem SWAT.
Keywords: automated modelling; avtomatizirano modeliranje; catchment; hidrologija; hydrology; nutrient wash-off; porečje; ProBMoT; Quarteira; spiranje hranil