Etimologija Hieronimovega imena - Božič, Anja (Tretji dan (Ljubljana), 2024)
Članek prinaša pregled razlag imena Hieronymus, ki jih najdemo v srednjeveških in humanističnih hagiografskih besedilih o svetnikovem življenju. Najprej se posveti napačnim razlagam iz Hieronimovih srednjeveških življenjepisih, npr. v Plerosque nimirum in Zlati legendi. Zatem se osredotoči na razlago Petra Pavla Vergerija, ki je zaradi znanja grščine prvič podal pravilno interpretacijo. Nazadnje članek prinaša še primere zapisov grških sestavin Hieronimovega imena v latinskih rokopisih in zgodnjih tiskih.
Keywords: etimologija; etimology; Greek; grščina; hagiografije; Hieronymus; Jerome; manuscripts; rokopisi; svetniki; Vergerio, Pietro Paolo