Skalarjev Eksemplar od svetiga Bonaventura - Deželak Trojar, Monika (Primerjalna književnost, 2012)
Adam Skalar se je s prevodom Eksemplarja od svetiga Bonaventura navezal na bogato evropsko tradicijo samogovora kot filozofsko-literarne smeri in slovensko slovstvo obogatil s prvo filozofsko razpravo v slovenskem jeziku. Na naslovnih straneh Eksemplarja je navrgel nekaj dragocenih podatkov o svoji predlogi, ki so zelo povedni, hkrati pa odpirajo veliko tekstnokritičnih vprašanj o njenem izvoru. Na nekatera izmed njih bo poskušal odgovoriti pričujoči prispevek.
Keywords: Skalar, Adam, ? - ok. 1658; nabožno slovstvo; barok; filozofska mistika; Sv. Bonaventura: Soliloquium; prevodi v slovenščino